040 42 19 19

Ob delovnikih: od 9h do 18ih

Veseli bomo vašega klica!

Kadarkoli lahko vstopite v stik z nami:
preko kontaktnega obrazca

Za reševanje nujnih primerov izven uradnih ur, nam prosim napišite SMS in odzvali se bomo
kar se da hitro.
Likovna delavnica Naš svet

Avtor: Tjaša Knap Maršič | 3. september 2009 | 0 komentarjev


Bodimo odprti in se vedno z nova vključujmo in soustvarjajmo družbeno dobro in kulturo sobivanja.Lepo pozdravljeni vsi, ki imate radi odprto družbo!


Konec avgusta, 27. in 28. 2009, smo speljali sklop likovnih delavnic za otroke Naš Svet. Posebnost teh delavnic je bila ta, da smo poleg otrok povabili tudi ostale otroke s posebnimi potrebami in seveda tudi starše ali spremljevalce otrok.

Likovni jezik smo si izbrali kot sredstvo komunikacije, ki različnim otrokom omogoča lažje spoznavanje, uči jih medsebojnega sodelovanja, razumevanja in sprejemanja kar uresničevanje prijetno sobivanje in soustvarjanja Naš svet.

Na tla Čevljarskega mostu smo razgrnili veliko platno, postavili tudi slikarska stojala za otroke, ki so vezani na vozičke in ne morejo na tla počepniti in seveda žive barve ter raznovrstne čopiče za slikanje.
Delavnico je vodila akademska slikarka Vesna Šantak, avtorica različnih programov delavnic s ciljem razvoja likovne kulture in ustvarjalnosti otrok.

Otroci in starši so se začeli zbirati okoli nas in delavnica je stekla. Platno je otroke vleklo kakor magnet. Kar na enkrat so bili opremljeni s predpasniki, barvami, čopiči in potopljeni v lasten svet. Vedno z nova me fascinira, kako likovni svet otroke tako hitro osvobodi vseh omejitev. Niso se spraševali kdo je otrok, ki slika poleg njega, niso se prepirali za svoj prostor, tudi dokazovali niso lastne vrednosti. Poiskali so le svoj prostor po občutku, slikali so neobremenjeno na končen rezultat in tudi komunicirali so z intuicijo, saj je vse teklo brez velikih besed.

Delavnica je bila zares lepa. Otroci so uživali. Nekateri so kmalu začutili, da so s slikanjem povedali vse kar so želeli, nekateri so pa žal ob zaključku tudi zajokali, ker jim še ni bilo dovolj. V najbolj prisrčnem spominu mi je ostal fantek, ko me je pred odhodom prosil, če mu lahko operem predpasnik, da ga odnese domov za spomin …

Starši so bili tudi krasni. Na opozarjanja, da so barve akrilne in da je potrebno malo paziti na obleke, so vsi po vrsti odgovarjali, da je pomembneje, da otroci ustvarjajo. Med najbolj pogostimi vprašanji pa je bilo tudi: Kdaj bo ponovitev?
Zakaj družbeno dobro in kultura sobivanja?
 


Odprto okolje spodbuja spontane situacije, strpnost, pozornost, kot tudi pravične odnose med različnimi ljudmi, pa naj so to razlike v mentalnih ali telesnih sposobnostih, socialnih, etičnih, starostnih ali katerih koli drugih razlik. In prav vsi lahko pripomoremo k razvoju kulture sobivanja in sprejemanja različnosti, kar nam prinaša tudi višjo kakovost življenja.
Pomagamo lahko tudi brez donacij materialnih dobrin. Podarimo razumevanje in sprejemanje!


Za otroke s posebnimi potrebami je izjemno pomembno, da živijo v družbi s svojimi »zdravimi« vrstniki. Tako imajo možnost, da se že zgodaj učijo sobivanja in vključevanja v družbo, kar je pomembno za njihov nadaljnji razvoj. Mi pa jim lahko pomagamo s svojim sprejemanjem in spoznavanjem tudi njihovega sveta, da lahko pridobijo občutek varnosti, sprejetosti in prepoznavanja lastne vrednosti v družbi.V njihovih očeh odseva globina


Ko me je pot peljala v svet družin z otroki s posebnimi potrebami, sem spoznala nov - nepoznan svet. Videla sem občutljivost družin, ko se ukvarjajo s prvobitno človeško vrednoto – z brezpogojno ljubeznijo. Tu ni nič romantičnega ampak v njihovih očeh odseva globina, ki me je prevzela s spoštovanjem. Na tej točki začneš avtomatično razmišljati o sebi, o svojih vrednotah in o tem kdo komu lahko pomaga. Mislim, da si preveč hitro oblečemo obleko rešitelja ali milostnika.

Ti otroci so v svojem svetu lepi, srečni in veseli, kot tudi žalostni ali jezni, tako kakor vsi drugi otroci. V pogledu na sposobnosti nas zdravih, so v marsičem omejeni, a v sebi nosijo tudi sposobnosti, ki jih lahko razvijajo veliko bolj kakor mi "zdravi". Znajo govoriti s srcem, učijo nas sprejemati drugačnost, pokažejo nam kaj je na tem svetu res pomembno in če jim dovolimo, nam lahko s svojo tankočutnostjo resnično obogatijo življenje.Zelo sem jim hvaležna za te izkušnje. Z njimi sem prebila tudi lastno prepreko, saj nisem nikoli vedela, kako naj se obnašam, ko pridem v bližino človeka s posebnimi potrebami. Nisem vedela kako naj ga pozdravim, kako naj ga pogledam, ali naj mu pokažem, da mi je hudo ker je omejen s svojimi sposobnostmi ali naj ga enostavno spregledam in grem naprej kakor da nisem nič videla. V njihovi družbi sem spoznala, da je dovolj, da jih sprejmem takšne kakršni so in da se ne obremenjujem z njihovimi omejitvami, saj niso ubogi, so samo drugačni. Takšne izkušnje privoščim vsem, ki so vam bile do sedaj tuje, saj pogled iz druge perspektive razširi obzorje in nas naredi vse skupaj bolj široke in odprte.


Rada bi se zahvalila vsem ki so s svojim delom in materiali prispevali, da je naša prva otoška slikarska delavnica Naš Svet uspela.Najprej
Vesni Šantak, akademski slikarki, ki je delavnico vodila in se svojim likovnim občutkom vklopila v otroški svet in Janošu Kerin, Imago Slovenije, ki nam je s prostorom v stari Ljubljani ter operativno podporo postavil kakor odskočno desko za delavnico.

Za prispevke slikarskih materialov se najlepše zahvaljujem trgovini Merkur, Silvi Brodar iz trgovine Prometej Svet Idej Trzin, Sonji Berzenšek iz Galerije Ars in Samotu Goljevšček, Grafiks s.p.

Maticu Raztresen iz Specto spletne rešitve za podporo in izvedbo plakatov ter za izjemno solidarno pomoč Metde Borc, ki je z veliko srčnostjo sprejemala otroke in jih s predpasniki, čopiči in barvami opremila za ustvarjalnost na velikem platnu.Komentarji uporabnikov:Uporabniki še niso komentirali te novice!Za komentiranje moraš biti prijavljen! Prijavi se tukaj!

« Nazaj na prvo stran novic