040 42 19 19

Ob delovnikih: od 9h do 18ih

Veseli bomo vašega klica!

Kadarkoli lahko vstopite v stik z nami:
preko kontaktnega obrazca

Za reševanje nujnih primerov izven uradnih ur, nam prosim napišite SMS in odzvali se bomo
kar se da hitro.
Regional Obala: Dobra zgodba

Avtor: Nataša Čepar | 15. maj 2015 | 0 komentarjev


Gradi mrežo za dostojno starost


Ni mogoče priti za eno uro na dan in »vse rešiti«. Oskrba svojcev na njihovem domu, če potrebujejo pomoč ali so celo izgubili samostojnost, jim zagotavlja dostojno življenje, je prepričana Tjaša Knap Maršič, ustanoviteljica zavoda ProDomi. Njen cilj je vzpostavitev široke mreže neformalne pomoči, ki bi bila čim bolj cenovno dostopna. 

Nataša Čepar, Središče Rotunda

15.05.2015 ob 09:04
 
 

"Začela sem z varstvom za otroke in pomočjo v gospodinjstvu, pri čemer sem koncept zastavila širše: nudenje storitev za vse, kar družina potrebuje – od tod tudi ime blagovne znamke  Za doma ali po latinsko ProDomi," pojasni Tjaša Knap Maršič. Z leti pa se je osredotočila predvsem na oskrbo starostnikov na njihovem domu. Zavod ProDomi ima sedež v Izoli, deluje pa po vsej Sloveniji.

 
 

Da bi bila storitev dostopnejša

"Starejšim, ki izgubijo samostojnost, ni mogoče vse rešiti v eni uri na dan, ko jih obiščemo, s tem jim žal ne omogočimo ohranitev dostojnega življenja«, je prepričana sogovornica. Ko človek izgubi samostojnost, je namreč po njenih besedah najbolj občutljiv. Če  takrat pristane v domu, med umirajočimi, in čaka na »tisti obisk", je to zanj velik šok. Drugače je, če gre nekdo po lastni izbiri v dom, ko je še vitalen in si želi več družabnosti.  "Dejstvo pa je, da si pomoč na domu za zdaj ne morejo vsi privoščiti, čeprav si prizadevam, da bi storitev postala cenovno dostopnejša.  Mrežo oskrbe na domu nameravam graditi tudi s pomočjo sredstev iz evropskih razpisov, donatorjev in sponzorjev, medtem ko država – kljub zavedanju, kako pereča je ta problematika -  še ni odprta za rešitve, ki bi ljudem omogočile dostopnejše cene," pristavi.

 

Pomemben odnos do sočloveka

Program ProDomi izvajajo tri organizatorke, medtem ko je v mreži okoli 96 aktivnih pomočnic. Najbolje je, če pomočnice prihajajo iz istega lokalnega okolja kot oskrbovanci, saj so jim tako bližje in nimajo večjih stroškov ter izgube časa s potjo.

 

"Za pomočnice ni meja starost, ne poklicna izobraženost, pač pa odnos do človeka," meni sogovornica. Pomočnice se sicer pod okriljem zavoda tudi strokovno izobražujejo, saj ni vseeno, če  nepokretnega starostnika premikajo na napačen način, prav tako so pomembna tudi druga znanja – kako ravnati z osebami z demenco in podobno.

 

Izkoriščanja ne podpirajo

Večinoma so pomočnice brezposelne ženske pred upokojitvijo in mlajše upokojenke, stare med 50 in 65 let, ki si na ta način zagotovijo skromno preživetje ali nekoliko izboljšajo svoj finančni položaj. V povprečju zaslužijo približno 500 evrov na mesec. V zadnjem času se povečuje tudi povpraševanje po oskrbi 24 ur na dan – za kar se cene gibajo okoli 1.200 evrov na mesec.  "Plačilo za izbrane pomočnice je stvar dogovora med njimi in oskrbovancem oziroma njegovimi svojci, naša vloga je predvsem koordinacijska in zagotavljanje dodatne varnosti in odgovornosti pri delu. To se potem plača posebej agenciji. Zgodi se, da posamezniki poskušajo že tako nizke cene za pomočnice še znižati, ali da za nizko ceno želijo dobiti vse in še več, a tega se seveda mi ne gremo. V začetku je pomemben jasen dogovor, ki vključuje tudi vse naloge dela, ki jih lahko pričakujejo od izbrane pomočnice za določen denar." je odločna Knap Maršičeva. 

 

Čas za pospravljanje življenja

Obdobje, ko starostnik izgubi samostojnost, je zanj zelo pomembno, saj je to čas za "pospravljanje" življenja, gre tudi za zadnjo priložnost za spravna dejanja in odpuščanje, spoprijeti se mora z vsem tistim, kar želi pred svojim odhodom razrešiti. »Pomočnicam vedno ponavljamo, da se ne smejo vmešavati v družinsko dinamiko, nihče ne more imeti pred sabo cele slike, kaj je se je v preteklosti dogajalo s človekom in njegovimi svojci. Tam so samo zato, da uporabniku pomagajo po svojih najboljših močeh dostojno živeti svoje zadnje obdobje,« meni Tjaša Knap Maršič iz zavoda ProDomi.
 
Komentarji uporabnikov:Uporabniki še niso komentirali te novice!Za komentiranje moraš biti prijavljen! Prijavi se tukaj!

« Nazaj na prvo stran novic